3D Printing - Εκτύπωση τριών διαστάσεων


Τρισδιάστατη εκτύπωση, τι είναι?

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing), ή αλλιώς προσθετική κατασκευή, θεωρείται ως η σημαντικότερη τεχνολογία των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Κάποιοι θεωρούν πως μια τέτοια δήλωση είναι αλήθεια. Άλλοι πιστεύουν πως αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη ως αποτέλεσμα της διογκωμένης δημοσιότητας. Σίγουρα είναι κάτι καινούριο και συναρπαστικό. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η 3D εκτύπωση και σε τι μπορεί να μας βοηθήσει?

Η 3D εκτύπωση είναι μια προηγμένη τεχνολογία, ή καλύτερα διαδικασία, η οποία καθιστά δυνατή τη δημιουργία αντικειμένων μέσω πολλαπλών αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού, συνήθως πολύ μικρότερων του ενός χιλιοστού.
3d printing layer by layer

Γιατί να την επιλέξω?

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει ριζικές διαφορές με οποιαδήποτε από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. Πρόκειται για μια ταχεία προσθετική διαδικασία κατασκευής που καλύπτει μια μεγάλη ομάδα τεχνολογιών και διεργασιών. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την τρισδιάστατη εκτύπωση για τη δημιουργία αντικειμένων και την παραγωγή προϊόντων επιλέγοντας από ένα ευρύ φάσμα υλικών, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες μας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αν όχι πάντα, η 3D εκτύπωση μπορεί να μας προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα σε πολύ λιγότερο χρόνο και με εξαιρετικά μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς τη με τις συνηθισμένες κατασκευαστικές μεθόδους.


Διαδικασία 3D Εκτύπωσης - Υλοποιώντας μια ιδέα

Η διαδικασία για να αποκτήσετε το δικό σας εκτυπωμένο αντικείμενο είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

3D Σχέδιο

Παραμετροποίηση

Επιβεβαίωση

3D Εκτύπωση

ΑποστολήΦόρτωση σχεδίου

Ανεβάζετε τα σχέδιά σας στη δωρεάν εφαρμογή είτε από την αρχική σελίδα είτε από τη σελίδα παραγγελίας. Η εφαρμογή δέχεται αρχεία τύπου .stl και .wrl. Εάν το 3D μοντέλο σας δεν είναι αυτής της μορφής τότε μπορείτε να το μετατρέψετε σε .stl χρησιμοποιώντας κάποιο από τα παρακάτω εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά σας τα προτείνουμε καθώς η χρήση τους είναι δωρεάν και επιπλέον δεν απαιτείται εγκατάσταση λογισμικού στον υπολογιστή σας.

1. http://www.greentoken.de/onlineconv/
2. http://www.3dtransform.com/
3. http://www.meshconvert.com/

Εάν δεν έχετε καθόλου σχέδιο τότε μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στη σελίδα 3D Σχεδίαση.

Παραμετροποίηση και υπολογισμός κόστους

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να ρυθμίσετε κάποιες παραμέτρους που επηρεάζουν τις ιδιότητες του εκτυπωμένου αντικειμένου. Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές είναι το υλικό, το χρώμα αλλά και η ανάλυση της 3D εκτύπωσης. Εάν δεν είστε σίγουροι τότε μπορείτε να αφήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ενότητα επιλογές και ρυθμίσεις 3D εκτύπωσης.

Επιβεβαίωση παραγγελίας

Σε αυτό το βήμα συμπληρώνετε τα στοιχεία σας όπως το όνομα και τη διεύθυνση παραλαβής. Για την πιο άμεση και εύκολη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να παρέχετε και ένα τηλεφωνικό νούμερο έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας το ταχύτερο δυνατό στην περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με την παραγγελία σας.

3D Εκτύπωση

Ήρθε η στιγμή να κάνουμε τα μαγικά μας! Ελέγχουμε τα σχέδια και σας ενημερώνουμε άμεσα για οποιαδήποτε δυσκολία έχει τυχόν προκύψει. Διαφορετικά ξεκινάμε τη 3D εκτύπωση η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες. Μόλις το αντικείμενο σχηματιστεί γίνεται και πάλι έλεγχος για τη διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας της εκτύπωσης.

Συσκευασία και αποστολή παραγγελίας

Τα αντικείμενα συσκευάζονται με ασφάλεια και αποστέλλονται δωρεάν στη διεύθυνση που μας έχετε υποδείξει. Η αποστολή γίνεται σε συνεργασία με εταιρεία μεταφορών (ACS Courier) ή μέσω απλού ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους αποστολής θα βρείτε στην σελίδα με τα συνήθη ερωτήματα.

Παραλαβή και πληρωμή

Παραλαμβάνετε την παραγγελία σας και πληρώνετε το αντίτιμο κατά την παραλαβή (αντικαταβολή). Η υπηρεσία της αντικαταβολής είναι ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος πληρωμής και προσφέρεται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Περισσότερες πληροφορίες.

Συγχαρητήρια

Η ιδέα σας υλοποιήθηκε με επιτυχία! Είμαστε σίγουροι ότι είστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Αν παρόλα αυτά έχετε κάποια απορία ή σχόλιο μπορείτε εύκολα να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επιλογές και ρυθμίσεις 3D εκτύπωσης

Μέγιστες διαστάσεις

Σε αυτό το τμήμα ενημερώνεστε για τις μέγιστες διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) του σχεδίου που έχετε ανεβάσει. Εάν το μοντέλο είναι μεγαλύτερο από τις μέγιστες διαστάσεις που ο εξοπλισμός μας μπορεί να εκτυπώσει για την επιλεγμένη τεχνολογία εκτύπωσης, τότε η τιμή της διάστασης αυτής εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα. Επίσης εμφανίζεται ένα μήνυμα που σας ενημερώνει για το κατά πόσο μικρότερο θα πρέπει να είναι το μοντέλο (σε ποσοστό %) έτσι ώστε να μπορεί να εκτυπωθεί με επιτυχία. Εναλλακτικά θα πρέπει το μοντέλο να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια τα οποία θα πρέπει να εκτυπωθούν ξεχωριστά και να κολληθούν/κουμπωθούν μεταξύ τους ώστε να προκύψει το τελικό αντικείμενο.

Εκτυπώσεις FDM (Θερμοπλαστικό) < Μήκος 235mm x Πλάτος 200mm x Ύψος 190mm
Εκτυπώσεις SLA (Ρητίνη) < Μήκος 80mm x Πλάτος 45mm x Ύψος 80mm

Μονάδα μέτρησης

Η επιλογή αυτή αντιστοιχεί στη μονάδα μέτρησης με την οποία έχει γίνει ο σχεδιασμός του 3D μοντέλου. Αν για παράδειγμα στο σχεδιαστικό σας πρόγραμμα χρησιμοποιείτε χιλιοστά τότε θα πρέπει να επιλέξετε το ίδιο και εδώ.

Τεχνολογίες 3D Εκτύπωσης

Fused Deposition Modeling (FDM)

FDM ή αλλιώς Fused Filament Fabrication (FFF) βασίζεται στην τήξη και την επιλεκτική εναπόθεση μιας λεπτής ίνας θερμοπλαστικού για τον σχηματισμό αλλεπάλληλων στρώσεων οι οποίες και θα δημιουργήσουν το τελικό αντικείμενο. Χαρακτηρίζεται από υψηλή σχέση απόδοσης/τιμής συγκριτικά με άλλες μεθόδους ταχείας πρωτοτυποποίησης ή συμβατικής παραγωγής. Τα παραγόμενα αντικείμενα είναι ανθεκτικά και συνήθως έτοιμα προς χρήση χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη επεξεργασία. Υστερεί στο σχηματισμό πολύ λεπτών χαρακτηριστικών και στο βαθμό λεπτομέρειας που μπορεί να αποτυπώσει. Λόγω του ότι είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία αναπτύσσονται συνεχώς νέα υλικά που προσδίδουν στα αντικείμενα ειδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Περισσότερες πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην ενότητα υλικά 3D εκτύπωσης.

Stereolithography (SLA)

SLA Η στερεολιθογραφία επιτυγχάνεται μέσω του φωτοπολυμερισμού πολύ λεπτών στρώσεων, ειδικών για 3D εκτύπωση, υγρών ρητινών. Οι ρητίνες αυτές έχουν τη ξεχωριστή ιδιότητα να στερεοποιούνται όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Με αυτό τον τρόπο παίρνει μορφή και ενσωματώνεται η κάθε μια στρώση πάνω στην άλλη σχηματίζοντας το φυσικό αντίγραφο του ψηφιακού 3D μοντέλου. Η στερεολιθογραφία παράγει αντικείμενα εξαιρετικής ποιότητας, ακρίβειας και λεπτομέρειας σε τέτοιο βαθμό ώστε τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε εάν το αντικείμενο είναι το τελικό προϊόν και όχι ένα εκτυπωμένο πρωτότυπο. Η επιλογή της ρητίνης που θα χρησιμοποιηθεί προσδίδει στο αντικείμενο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα χύτευσης, αυξημένη αντοχή, ελαστικότητα κοκ.

Υλικά 3D Εκτύπωσης

PLA Θερμοπλαστικό (Fused Deposition Modeling)

PLA Το PLA (Poly Lactic Acid) είναι ένα βιοδιασπώμενο θερμοπλαστικό προερχόμενο κυρίως από φυτικές ανανεώσιμες πηγές το οποίο το κατατάσσει από τα πρώτα στη λίστα με τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά υλικά. Το PLA είναι σκληρό, ανθεκτικό και παρουσιάζει μεγαλύτερη ακαμψία σε σύγκριση με το ABS. Η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να μαλακώνει είναι περίπου οι 65 βαθμοί Κελσίου. Σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από PLA μπορεί να γίνει επεξεργασία με γυαλόχαρτο αλλά και μηχανουργική κατεργασία όπως τρύπημα, τόρνευση και φρεζάρισμα. Επίσης μπορεί να βαφεί με ακρυλικά και άλλα χρώματα. Είναι το πιο κοινά 3D εκτυπώσιμο υλικό, ιδανικό για όλες τις εφαρμογές που δεν υφίστανται υψηλές θερμοκρασίες.


ABS Θερμοπλαστικό (Fused Deposition Modeling)

ABS Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) είναι ένα από τα πιο κοινά είδη πλαστικών στη βιομηχανία κατασκευής προϊόντων. Τα γνωστά σε όλους μας τουβλάκια LEGO® είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το ABS έχει πετρελαϊκή προέλευση κάτι που το κάνει λιγότερο "πράσινο" από το PLA. Είναι πολύ ανθεκτικό, σκληρό και σε μικρό βαθμό εύκαμπτο ώστε υπό περιορισμένη πίεση να λυγίζει αντί να σπάει. Διατηρεί τη στιβαρότητά του έως τους 105 βαθμούς Κελσίου, άρα είναι ιδανικό για εφαρμογές όπου απαιτείται αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως και το PLA μπορεί να τρυπηθεί αλλά και να λειανθεί με τρίψιμο χωρίς πρόβλημα.


Iglidur® I-170 (Fused Deposition Modeling)

I170 Σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Iglidur® I-180 (Fused Deposition Modeling)

I180 Σύντομα περισσότερες πληροφορίες.Ανάλυση 3D Εκτύπωσης

Η 3D εκτύπωση γίνεται μέσω εναπόθεσης αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού. Το πάχος ή αλλιώς ύψος των στρώσεων αυτών προσδιορίζουν την ανάλυση της εκτύπωσης. Σε μεγαλύτερες αναλύσεις οι στρώσεις είναι δύσκολα διακριτές οπότε και το οπτικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες χαμηλότερης ανάλυσης. Οι διαθέσιμες επιλογές που εμφανίζει η εφαρμογή εξαρτώνται από το υλικό που έχετε επιλέξει για την εκτύπωσή σας.


Ανάλυση σε Fused Deposition Modeling

Κανονική - 0.3mm

ECO Το πάχος κάθε στρώσης ρυθμίζεται στα 0.3 χιλιοστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό και στιβαρό αντικείμενο που όμως έχει διακριτά επίπεδα τόσο οπτικά όσο και στην αφή. Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική επιλογή και συνιστάται για εκτυπώσεις που σας ενδιαφέρει περισσότερο η λειτουργικότητα παρά η εμφάνιση του αντικειμένου.

Μεσαία - 0.2mm

NORM Το πάχος των στρώσεων είναι αρκετά λεπτό ώστε να μη διακρίνονται εύκολα, μπορούμε όμως να τις νιώσουμε στην αφή. Αποτελεί μια μέση λύση για να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικά εκτυπωμένο και όμορφο αντικείμενο σε καλή τιμή, χωρίς μεγάλη αναμονή.

Μέγιστη - 0.1mm

HQ Σε κάθε χιλιοστό ύψους του αντικειμένου αντιστοιχούν 10 στρώσεις υλικού! Οι στρώσεις αυτές είναι τόσο λεπτές που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε ούτε οπτικά ούτε και στην αφή. Η επιλογή αυτή δίνει σαφώς το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Η 3D εκτύπωση στα 0.1 χιλιοστά απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί σε σχέση με τις χαμηλότερες αναλύσεις με αποτέλεσμα να είναι και η πιο ακριβή.


Ανάλυση σε Stereolithography

Υψηλή - 0.05mm

0.05 Το πάχος κάθε στρώσης ρυθμίζεται στα 0.05 χιλιοστά.

Μέγιστη - 0.025mm

0.025 Το πάχος κάθε στρώσης ρυθμίζεται στα 0.025 χιλιοστά.

Πυκνότητα

ρ% Η πυκνότητα αναφέρεται στο κατά πόσο γεμάτες θα είναι σε υλικό οι κλειστές δομές του αντικειμένου προς εκτύπωση. Η πυκνότητα, ή αλλιώς ποσοστό πλήρωσης, εκφράζεται σαν ποσοστό επί τοις εκατό. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί, όπου το 100% μας δίνει ένα πλήρως συμπαγές αντικείμενο. Η στιβαρότητα και το τελικό βάρος του 3D εκτυπωμένου αντικειμένου εξαρτώνται άμεσα από τη ρύθμιση αυτή. Είναι καλό στα αντικείμενα που είναι λειτουργικά, οπότε και υφίστανται μηχανική καταπόνηση, να επιλέγουμε κάποιο από τα υψηλότερα ποσοστά. Διαφορετικά αν το μοντέλο προορίζεται να είναι αντικείμενο παρουσίασης είναι ασφαλές να επιλέξουμε μια χαμηλότερη τιμή.3D Μοντέλο

Για να πραγματοποιηθεί η τρισδιάστατη εκτύπωση ενός αντικειμένου θα πρέπει πρώτα να υπάρχει το ψηφιακό τρισδιάστατο μοντέλο το οποίο να αναπαριστά με ακρίβεια το αντικείμενο αυτό.

Εξ ορισμού, δεν μπορούν να 3D εκτυπωθούν φωτογραφίες, εικόνες, vector graphics, αρχεία από Photoshop και Coreldraw, τα οποία αποτελούν ψηφιακές απεικονίσεις και όχι ψηφιακά μοντέλα οπότε και εκτείνονται σε 2 μόνο διαστάσεις.

Αντιθέτως, μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατες μορφές σχεδιασμένες σε προγράμματα τύπου CAD (αρχιτεκτονικά, μηχανολογικά κ.ο.κ.) αλλά και σε λογισμικά πακέτα ψηφιακής γλυπτικής και γενικότερα τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Τα προγράμματα αυτά στην πλειονότητά τους μπορούν και παράγουν αρχεία τύπου .stl και .wrl τα οποία είναι και τα πλέον κοινά στο χώρο της 3D εκτύπωσης. Το ψηφιακό μοντέλο μπορείτε:

1 Να το βρείτε δωρεάν ή να το αγοράσετε στο διαδίκτυο. Έχουμε συλλέξει για εσάς κάποιες ιστοσελίδες και κοινότητες όπου οι δημιουργοί παρέχουν δωρεάν τα τρισδιάστατα σχέδιά τους.
autodesk 123d 3d models 3dfilemarket 3d models bld3r 3d models
cubehero 3d models fabfabbers 3d models repables 3d models
thingiverse 3d models treasure island 3d models youmagine 3d models

2Να το σχεδιάσουμε εμείς ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες σας για την απεικόνιση της ιδέας σας.
Εάν έχετε το αντικείμενο σχεδιασμένο σε χαρτί τότε μπορούμε, σε συνεργασία μαζί σας, να το επανασχεδιάσουμε στον υπολογιστή δημιουργώντας το 3d μοντέλο. Το μοντέλο αυτό μπορεί έπειτα να εκτυπωθεί σε τρεις διαστάσεις ή απλά να το κρατήσετε για οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή εσείς θέλετε. Εάν πάλι έχετε μόνο την ιδέα στο μυαλό σας και τίποτα παραπάνω μπορούμε με τη δική σας καθοδήγηση σε συνδυασμό με τη δική μας εμπειρία να μεταφέρουμε την ιδέα αυτή στην οθόνη του υπολογιστή.

3Να το δημιουργήσετε εσείς με κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Γενικές οδηγίες σχεδίασης μοντέλων για 3D εκτύπωση

Στεγανότητα μοντέλου - Κλειστή γεωμετρία

Το ψηφιακό 3D μοντέλο απαρτίζεται από πολλές επιφάνειες οι οποίες δημιουργούν το πλέγμα που δίνει σχήμα, μορφή και όγκο στο μοντέλο αυτό. Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι η ύπαρξη "κενών" στη γεωμετρία του μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα πολύγωνα του πλέγματος που σχηματίζουν το μοντέλο λείπουν. Ως αποτέλεσμα το μοντέλο αυτό χαρακτηρίζεται ως μη στεγανό. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της στεγανότητας ας υποθέσουμε ότι μπορούμε να βυθίσουμε το ψηφιακό μας μοντέλο μέσα σε νερό. Εφόσον η επιφάνειά του δεν είναι απολύτως καλυμμένη από πολύγωνα (οπότε και δεν έχουμε ένα σαφή όγκο), τότε αυτό θα γέμιζε με νερό.

Στην περίπτωση που το μοντέλο εμφανίζει ελαττώματα στη γεωμετρία του, ο υπολογισμός της τιμής της εκτύπωσης στην αυτόματη εφαρμογή παραγγελίας ενδέχεται να είναι λανθασμένος.

Σε μοντέλα με πολύ μεγάλο αριθμό πολυγώνων δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε πάντα την ύπαρξη αυτών των ελαττωμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και σε μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε βίντεο και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η καλύτερη τακτική είναι να ελέγξετε και να επιδιορθώσετε αυτά τα προβλήματα προτού στείλετε το μοντέλο προς εκτύπωση. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορα εργαλεία που παρέχονται ακόμα και δωρεάν.

Ένα από τα πιο απλά και γρήγορα, που δεν απαιτεί εγκατάσταση στον υπολογιστή σας, βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://modelrepair.azurewebsites.net
Η λειτουργία του είναι πλήρως αυτοματοποιημένη χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σχέδιο από εσάς.

Για να μπορέσει λοιπόν ένα σχέδιο να μετατραπεί σε ένα φυσικό αντικείμενο μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης με πιστότητα θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε και να επιδιορθώσετε τυχόν τέτοια σφάλματα.

Μονοτμηματικές γεωμετρίες

Η διαδικασία δημιουργίας ενός μοντέλου συνήθως περιλαμβάνει τον σχεδιασμό διαφόρων βασικών τρισδιάστατων σχημάτων τα οποία προσθέτουμε ή αφαιρούμε μεταξύ τους. Ο συνδυασμός των σχημάτων αυτών επιτρέπουν στο μοντέλο να αποκτήσει την τελική εκτυπώσιμη μορφή του.

Για να μπορέσει ένα αντικείμενο να εκτυπωθεί σωστά είναι απαραίτητο η γεωμετρία του αντικειμένου αυτού να αποτελείται από ένα μόνο μέρος/τμήμα.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός μοντέλου αποτελούμενο από πολλαπλά κομμάτια. Το κάθε κομμάτι όμως θα πρέπει να αποτελεί μια ξεχωριστή γεωμετρία. Υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις τις οποίες πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα μιας και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της εκτύπωσης.

Η πρώτη περίπτωση περιλαμβάνει τις δομές που υπερκαλύπτονται πλήρως από άλλες μεγαλύτερες. Ένας απλός οπτικός έλεγχος συνήθως δεν αρκεί για να εντοπίσουμε την ύπαρξη των μικρότερων κρυμμένων γεωμετριών οπότε και απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Οι κρυμμένες γεωμετρίες θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν προτού σταλεί το μοντέλο για 3D εκτύπωση.

Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται στην ύπαρξη δύο η περισσότερων γεωμετριών οι οποίες επικαλύπτουν σε κάποιο ποσοστό η μια την άλλη. Οι δομές αυτές θα πρέπει να ενωθούν σε μια χωρίς φυσικά να αλλοιωθεί η μορφή του σχεδίου. Ο συνδυασμός αυτός ή αλλιώς πρόσθεση γίνεται εύκολα στο σχεδιαστικό πρόγραμμα και συνήθως περιγράφεται με τον όρο "boolean add" η "union" (ένωση).

Δυο πλευρές ανά ακμή (Manifold)

Το πλέγμα που μορφοποιεί ένα 3D μοντέλο αποτελείται από πολύγωνα και στην περίπτωση των αρχείων τύπου .stl αυστηρά από τρίγωνα. Τα πολύγωνα αυτά είναι τοποθετημένα στο χώρο και ενωμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μια κλειστή γεωμετρία. Η ευθεία στην οποία ενώνονται οι δυο πλευρές ονομάζεται ακμή.

Η κάθε ακμή σε ένα 3D μοντέλο θα πρέπει να ενώνεται με δυο μόνο πλευρές (Manifold geometry).

Οι ακμές που μοιράζονται λιγότερες ή περισσότερες από δυο πλευρές (ή αλλιώς όψεις ή επίπεδα) θεωρούνται ως ελαττωματικά τμήματα διότι συνήθως δημιουργούν προβλήματα κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης. Παράδειγμα αποτελούν απλές μονοδιάστατες γραμμές και κύκλοι αλλά και επιφάνειες (επίπεδα) με δυο μόνο διστάσεις που δεν αποτελούν μέρος μιας κλειστής γεωμετρίας. Είναι πολύ εύκολο, κατά τη σχεδίαση, αυτού του είδους τα σφάλματα να περάσουν απαρατήρητα και ειδικά σε μοντέλα που παράγονται μέσο ψηφιακής γλυπτικής ή αναπαράγονται από τρισδιάστατη σάρωση. Για το λόγο αυτό ορισμένα σχεδιαστικά προγράμματα (Netfabb) παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και αυτόματης επιδιόρθωσης αυτών των σφαλμάτων.

Οδηγίες σχεδίασης ανά τεχνολογία 3D εκτύπωσης

Ελάχιστο πάχος τοιχώματος (Fused Deposition Modeling)

Τοιχώματα θεωρούνται όλες οι λεπτές δομές, ασχέτως κλήσης με την επιφάνεια εκτύπωσης. Τα τοιχώματα δεν θα πρέπει να είναι λεπτότερα από 0.4mm σε αντικείμενα που θα κατασκευαστούν από PLA. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα θερμοπλαστικά υλικά όπως το ABS όπου το ελάχιστο πάχος ορίζεται αντίστοιχα στα 0.45mm. Στην περίπτωση που το μοντέλο εμφανίζει περιοχές λεπτότερες των επιτρεπόμενων ελάχιστων ορίων τότε υπάρχει κίνδυνος τα τμήματα αυτά να μην αποτυπωθούν καθόλου κατά την εκτύπωση.

Λεπτές και ψηλές στήλες (Fused Deposition Modeling)

Στήλες κάθετες στην επιφάνεια εκτύπωσης διαμέτρου μικρότερης του ενός χιλιοστού και ύψους κάτω των πέντε χιλιοστών ενδέχεται να αποτύχουν κατά την εκτύπωση. Η μετακίνηση της κεφαλής του εκτυπωτή από και προς τα λεπτά σημεία αυτά σε συνδυασμό με την ελαστική συμπεριφορά του υλικού σε τόσο μικρά τμήματα δεν επιτρέπουν την επιτυχή αποτύπωση τόσο λεπτεπίλεπτων χαρακτηριστικών. Εάν το μοντέλο μας εμφανίζει τέτοια χαρακτηριστικά προσπαθούμε να αυξήσουμε τις διαστάσεις των μερών αυτών ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ένα αντικείμενο ανά αρχείο 3D μοντέλου

Εκτός των παραμέτρων που εμφανίζονται στην εφαρμογή μας, που μπορείτε να επιλέξετε όταν ανεβάζετε ένα αρχείο, υπάρχουν και πολλές άλλες ρυθμίσεις που εμείς συντονίζουμε για τη βέλτιστη ποιότητα της εκτύπωσης αναλόγως το σχήμα, το μέγεθος και τη μορφολογία του μοντέλου που μας έχετε αποστείλει. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη μέγιστη ποιότητα εκτύπωσης είναι σημαντικό το κάθε αρχείο που ανεβάζετε να περιγράφει ένα μόνο αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ταχύτερη εκτύπωση, το ποιοτικότερο οπτικό αποτέλεσμα αλλά και η μέγιστη ανθεκτικότητα του εκτυπωμένου αντικείμενου.

Μείνετε ενημερωμένοι

για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καταχωρώντας το email σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

ENOWORX

+30 693 206 9711

Φόρμα επικοινωνίας

Facebook Twitter G+ Linkedin Pinterest RSS